Nyírségi Erdészeti Zrt.

 

Vállalat: Nyírségi Erdészeti Zrt.
Iparág, szektor: Erdőgazdálkodás, Fafeldolgozás, Vadgazdálkodás
Megoldási terület: Teljes minőségirányítási és dokumentumkezelési rendszer

 

 

A Nyírségi Erdészeti Zrt.

 

61 ezer hektárnyi állami erdő kezelését végzi két megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar területén. A kezelt erdőterület háromnegyed része a Nyírségben, a többi a Szatmár-Beregi síkság, a Nagykun-Hajdúhát, illetve a Tisza hullámtér erdőgazdasági tájon található, nagy része alföldi viszonylatban jó-közepes termőhelyi adottságokkal rendelkezik. A kezelt terület a két megyében a több mint 1.200.000 hektáron szétszórva helyezkedik el, és a két megye erdejének mintegy egyharmadát teszi ki.

 

A Társaság vagyonkezelési feladatát központja, 10 önálló divízióként működtetett erdészete és egy fafeldolgozó üzem működtetése útján látja el.

 

A Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem az alapanyag magasabb feldolgozottsági szintjének biztosításával, hozzáadott értékének növelésével javítja a Társaság termékeinek térségen kívüli piacra jutási esélyeit.

 

 

A Társaság fő tevékenységi köre:

 

- erdészeti szaporítóanyag termelés (mag, csemete)

- erdőművelés

- erdőhasználat

- vadgazdálkodás és vadászat

- fafeldolgozás (Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem és fagyártmány üzemek)

- termékkereskedelem

 

 

Fafaj összetételben a gyorsan növő állományok meghatározóak. A Nyírség fő fafaja az akác (43%). Kijelölt magtermő állományaink adják az országos akáccsemete szükséglet 2/3-nak alapanyagát. Korosztály viszonyaiban kiegyenlített nemesnyár (12%) állományaink - az elindított ültetvény jellegű termesztésnek köszönhetően - értékes faanyagot adnak a közeljövőben. Kocsányos tölgyesek (29%) különösen a Szatmár-Beregi síkságon értékesek. Maradványai a nagy vízrendezések előtti termeszétes erdőknek, hordozói a biológiai sokféleségnek. A fenyvesek (12%) középkorúak, inkább talaj és tájvédelmi funkciójuk miatt történik fenntartásuk. Élőfa készlet: 8,6 millió m3 , a folyónövedék 429 ezer m3/év.

 

A Nyírségi Erdészeti Zrt. 10 erdészeti egység és egy fafeldolgozó üzem munkáját koordinálja és felügyeli. A minőség- és környezetirányítás jelentős hangsúlyt kap a részvénytársaság munkájában. A kiterjedt illetékességi terület és a folyamatos minőségjavítás indokolta, hogy a Részvénytársaság alapos, műszaki és pénzügyi szempontokat egyaránt mérlegelő eljárás végén az ISOPack bevezetése mellett döntött.

 

 

A helyzetről

 

A Nyírségi Erdészeti Zrt. 11 telephelyével Interneten VPN (Virtuális Magánhálózaton) kapcsolódik egymáshoz. Az erdészeteket összekötő internetes hálózat, továbbá a számítógépek és a szerverfeltételek adottak voltak. A Részvénytársaságot a CapitalInvest CE Kft. készítette fel az MSZ EN ISO 9002:1996 minőségbiztosítási rendszer működtetésére. A tanúsítást a TÜV Reinland Euroqua Kft. végezete. 2003-ban a cég kötelezően áttér az MSZ EN ISO 9001:2001-es minőségirányítási rendszer működtetésére. A tanúsítást a TÜV Thüringen végezte.

 

 

Megoldás

 

A Nyírségi Erdészeti Zrt. menedzsmentjének speciális elvárása volt, hogy rendszerük az új MSZ EN ISO 9001:2001-es szabvány folyamatorientált szemlélete szerint kerüljön kialakításra. A Zrt. igényt tartott a fejlesztő környezetet hatékony kihasználására. A szakmai munka első lépése a részletes ütem- és együttműködési tervek kidolgozásával kezdődött. Ezután megtörtént a Zrt. minőségügyi dokumentációjának adaptálása és elektronikus folyamatokká való leképezése. Miután tovább finomítottuk az elképzeléseket, olyan lehetőségek, kérések merültek fel, amelyeknek megvalósítása a papíralapú, mechanikus statisztikai elemzések idejében rendkívül munkaigényes volt. A különböző modulok bevezetése lépésenként került ütemezésre. Az karaDox programcsomag a Belső minőségügyi audit; Beszállítók, alvállalkozók értékelése; Mérőeszközök nyilvántartása; Vezetőségi átvizsgálás; Reklamáció kezelés; Képzés; Minőségügyi dokumentumtár; Dolgozói elégedettség vizsgálat modulokból tevődik össze. A modulok bevezetésével elértük, hogy a minőségirányítási rendszer és a megkívánt vállalati folyamatok működtetéséhez szükséges dokumentálás elektronikus formokon, elektronikus aláírassál hitelesítve, bármikor visszakereshetően valósuljon meg. A felhasználók képzése elméleti és gyakorlati blokkokra bontva történt meg. Hatékonyságuk dokumentált, képzési tanúsítvánnyal igazolt.

 

 

A rendszer alkalmazásának előnyei

 

A rendszer bevezetésével többszörösére nőtt az adatelemzések hatékonyságának lehetősége, ezáltal a felsővezetés döntéstámogatása jelentősen javult (pl.: a Zrt.-nél Minőségi és Környezeti Nem Megfelelőségekből származó INPUT adatokból statisztikai kimutatások elkészítése OLAP kocka segítségével). Növekedett a minőségirányítási rendszer dokumentumokban található információk keresési gyorsasága, egyszerűsödött a kiosztási folyamata, az adatok rendszerezettebbekké, könnyebben elérhetővé és egyszerűen archiválhatóvá váltak. A minőségirányítási rendszer működése során keletkező papír alapú dokumentumok szinte teljes mértékben kiváltásra kerültek az karaDox keretrendszer által. A cég minőségirányítási eljárásai, belső szabályzatai, technológiai utasításai, különböző jegyzőkönyvei, mérőeszköz kalibrálási jegyzőkönyvek, mérőeszköz nyilvántartó lapok, mérőeszköz átadás-átvételi jegyzőkönyvek, nemmegfelelőségi jelentések, vevői reklamációs jegyzőkönyvek és a reklamáció kezelése a reklamáció beérkezésétől a reklamáció lezárásáig, beszállítói nyilvántartások az elektronikus hálózatra kerültek. A jogosultsági beállításokkal biztosításra került, hogy a működés során keletkező dokumentumokhoz kizárólag az arra illetékes és jogosult személynek legyen joga.

 

A programrendszer bevezetésével tovább fejlődött és hatékonyabbá vált a Nyírségi Erdészeti Zrt. minőségirányítási rendszere annak érdekében, hogy napjaink fokozódó piaci versenyében a Társaság megőrizze és növelje piaci részesedését, növelje a vevőinek megelégedettségét az előállított termékeivel szemben.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.