Postázó

 

 

karaDox

 

 

A KARÁDI által SharePoint keretrendszerben kialakított postázási folyamatot támogató megoldás szorosan kapcsolódik az iktató és iratkezelő rendszereinkhez, annak egyik főbb funkciójaként értelmezhető.

 

Postázás funkció

A különböző állapotú iktatások az iktatókönyv különböző nézeteiben jelennek meg, mely nézetek a következők lehetnek:

 • Postázandó: a postázásra váró iktatások
 • Borítékolt postázandók: azok a postázásra váró iktatások, amelyek már hozzá vannak rendelve borítékhoz
 • Postázandó borítékok: a még nem postázott borítékok
 • Borítékolt postázottak: a már borítékolt és postázott iktatások
 • Borítékok: minden boríték

 

Postázandó iktatások

A postázásra váró iktatások, a Postázandó iktatások nézetben jelennek meg. Ez a nézet elérhető a bal oldali fontos rovatok sáv Postázandó hivatkozásával. A nézetben cégenként és a postázás módja szerint csoportosítva vannak az iktatások. Ezek a csoportok tetszés szerint kinyithatók-becsukhatók.

 

karaDox™ Postázó - 1. ábra: kezdőlap

1. ábra: kezdőlap

 

Az elvégezhető műveletek – melyek mindig a kijelölt iktatásokon végzik el a teendőket – a nézet feletti szalag menün találhatóak.

 

karaDox™ Postázó - 2. ábra: iktatáson végezhető műveletek

2. ábra: iktatáson végezhető műveletek

 

Az iktatások az elemek előtti jelölőnégyzettel jelölhetők ki, vagy ha több elem kijelölése szükséges, a megfelelő szűrés után a címsorban található jelölőnégyzettel egyszerre is kijelölhetők az iktatások.

 

karaDox™ Postázó - 3. ábra: iktatások kijelölése

3. ábra: iktatások kijelölése 

 

A használható műveletek:

 • Borítékolás: A borítékolás funkció a kijelölt iktatásokat címzettek szerint csoportosítja, majd ez alapján létrehoz egy-egy borítékot és hozzárendeli az iktatásokat a borítékokhoz. Ezek az iktatások ezután eltűnnek ebből a nézetből és a Borítékolt postázandó nézetben jelennek meg.
 • Borítékba: A kijelölt iktatások betehetők egy már létező, még nem postázott borítékba. Megjelenik egy ablak, ahol kiválasztható, hogy mely cég, mely telephelyének borítékjait kívánja látni a felhasználó, majd a megjelenő borítékok közül egyet választva, a kijelölt iktatások hozzárendelődnek ehhez a borítékhoz.

 

karaDox™ Postázó - 4. ábra: iratok borítékba

4. ábra: iratok borítékba

 

Természetesen manuálisan is létrehozhatók a borítékok a Postázandó borítékok vagy a Borítékok nézetek Új elem hozzáadása hivatkozásával.

 

Miután a felhasználó létrehozta a borítékokat manuálisan vagy automatikusan és hozzárendelte az iktatásokat a borítékokhoz, a boríték – iktatás összerendelések megtekinthetők a Borítékolt postázandók nézetben. Ebben a nézetben borítékok szerint csoportosítva jelennek meg az iktatások, és a boríték csoportot kinyitva látható, hogy mely borítékhoz mely iktatás van hozzárendelve.

 

karaDox™ Postázó - 5. ábra: borítékolt postázandók

5. ábra: borítékolt postázandók

 

 

Postázandó borítékok

A létrehozott, még nem postázott borítékok jelennek meg ebben a nézetben. A postázás előtt itt adhatók meg a borítékok postai attribútumai (elsőbbségi, ajánlott stb.) és a súlya. A már előre beállított postai díjtáblázat alapján a postai díjat automatikusan kitölti a program. Az egyes borítékokon az elem szerkesztésére megjelenő ablakon adhatók meg ezek az adatok.

 

karaDox™ Postázó - 6. ábra: boríték adatainak megadása

6. ábra: boríték adatainak megadása

 

A borítékokon elvégezhető műveletek, a postázandó borítékok nézet szalagmenüjén elérhetők el. Ezek a műveletek a kijelölt borítékokon működnek, tehát előbb ki kell jelölni egy vagy több borítékot, majd a szalagmenüről kiválasztani a megfelelő műveletet.

 

karaDox™ Postázó - 7. ábra: borítékon végezhető műveletek

7. ábra: borítékon végezhető műveletek 

 

 

A használható műveletek:

 • Boríték nyomtatás: A kijelölt borítékok nyomtathatók ki ezzel a funkcióval. A boríték nyomtatóba történő behelyezését követően a program kinyomtatja a címzett és a feladó adatait. A boríték méretének kiválasztását követően a Nyomtatás gomb segítségével indítható a nyomtatás.

 

karaDox™ Postázó - 8. ábra: boríték méretének megadása

8. ábra: boríték méretének megadása  

 

A képernyőn megjelenik a boríték, majd az ablak bal-felső részén a Műveletek lenyíló listából a Nyomtatás lehetőségének kiválasztásával indul a tényleges nyomtatás.

 

karaDox™ Postázó - 9. ábra: boríték nyomtatása

9. ábra: boríték nyomtatása

 

 

 • Postakönyv: A kijelölt borítékokról készít egy feladójegyzéket. A megjelenő ablakon ki kell választani, hogy melyik cég postakönyvét kívánja a felhasználó nyomtatni. Az ablak jobb oldalán a lenyíló listából a vállalat kiválasztását követően az Alkalmaz gomb megnyomásával indul a művelet.

 

karaDox™ Postázó - 10. ábra: postakönyv

10. ábra: postakönyv

 

Ezt követően megjelenik a képernyőn a feladójegyzék, ami ugyanúgy kinyomtatható, mint a boríték (Műveletek funkció Nyomtatás lehetőség).

 

karaDox™ Postázó - 11. ábra: postaküldemények feladójegyzéke

11. ábra: postaküldemények feladójegyzéke

 

 • Postázás: A kijelölt borítékokat beállítja postázottra. A megjelenő ablakon megadható a postázás dátuma és egy postázási szöveg - ezek az adatok beíródnak a kijelölt borítékokhoz -, majd a Postázás gomb segítségével indítható a folyamat.

 

karaDox™ Postázó - 12. ábra: postázás

12. ábra: postázás

 

 

Borítékolt postázottak

A postázást követően a borítékok eltűnnek az előző Postázandó borítékok nézetből és a borítékokhoz rendelt iktatások megjelennek ebben a Borítékolt postázottak nézetben. Borítékonként csoportosítva jelennek meg az iktatások, ezek a csoportok tetszés szerint kinyithatók – bezárhatók.

 

karaDox™ Postázó - 13. ábra: borítékolt postázottak

13. ábra: borítékolt postázottak

 

Törzsadatok

A bal oldali fontos rovatok sáv Iratkezelő törzsadatok szekciójában található az alábbi két, postázással kapcsolatos törzsadatokat tartalmazó lista:

 • Postai attribútomok: A postázás tulajdonságait tartalmazó lista. Itt adhatók meg az elérhető tulajdonságok (ajánlott, elsőbbségi, sima levél stb.).

 

karaDox™ Postázó - 14. ábra: postai attribútomok

14. ábra: postai attribútumok

 

A megnevezésben egy rövid leírás, a kód mezőben pedig egy rövid kód adható, ez fog megjelenni majd a hivatkozó listákban, a sorrend pedig a feladójegyzékben megjelenő sorrendet szabályozza.

 

 • Postai díjak: Ebben a listában adhatók meg a postai attribútumok és a súlyok alapján a postai díjak (pl.: az ajánlott belföldi küldeménynek a megadott súlyhatárok között mennyi a díja).

 

karaDox™ Postázó - 15. ábra: postai díjak

15. ábra: postai díjak

Alapfeladatok a SharePoint alkalmazásban

 

Töltse le a tanulmányt, melyben átfogó képet kap a SharePoint alkalmazás összetevőiről, a listákkal, tárakkal, kijelzőkkel és nézetekkel kapcsolatos műveletvégzési lehetőségekről.

karaDox™

 

Töltse le a tanulmányt, mely teljes körű tájékoztatást nyújt a SharePoint keretrendszerben eddig megvalósított elektronikus dokumentumkezelési és munkafolyamat-irányítási rendszereinkről.

A vállalati irat- és dokumentumkezelés kihívásai

 

Töltse le tanulmányunkat az irat- és dokumentumkezelő rendszerekről, melyben a funkciók és az előnyök részletezése mellett választ kaphat arra is, mire érdemes odafigyelni egy konkrét rendszer kiválasztásakor.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.